Gratulacje z okazji nowego hybrydowego limitu! Kilka rzeczy, o których należy pamiętać. W przypadku hybrydy wyższe mpg ma miejsce w mieście, a nie na autostradzie, gdzie mają możliwość częstszego korzystania z akumulatorów. Ponadto wyższe prędkości na autostradzie wpłyną na zużycie paliwa, gdy przekroczysz 55-60 mil na godzinę. Mam benzynowy XLE, więc nie mogę wypowiadać się na temat doświadczeń z MPG, które masz, ale mogę wypowiedzieć się na temat problemu z pojemnością zbiornika paliwa. Zakładając zbiornik o pojemności 17,2 galona, 1/4 zbiornika pozostałego oznaczałoby wtłoczenie do niego 12,9 galona. Przy 1/4 zbiornika i 75-80 milach na liczniku DTE zwykle pompuję około 12 galonów lub tuż poniżej (moim zwyczajem jest tankowanie przy 1/4 zbiornika). Zasadniczo mój współczynnik korekcji wynosi około 1 galona, co wydaje się rozsądne. Możliwe, że problem jest bardziej powszechny w modelach hybrydowych.
Daj samochodowi szansę na dotarcie i sprawdź przebieg, który zgłasza oprzyrządowanie, za pomocą ręcznego obliczenia MPG. Przekonasz się, że pokładowe oprzyrządowanie nie jest w 100% dokładne. Ponadto opieranie oczekiwań dotyczących zasięgu na wielkości zbiornika i szacunkach EPA może być nadmiernie optymistyczne. Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że w zależności od miejsca zamieszkania możesz jeździć na paliwie zimowym. Jeśli tak jest, Twój MPG będzie znacznie niższy. Poczekaj z osądem, aż wrócisz do ciepłej pogody.